Design has been further refined in response to council’s conditional approval

BACKGROUND

  • The original application was made in December 2016 which proposed two pavilions of 11 and 12 storeys containing 218 rooms, separated by a raised outdoor terrace and included an interior courtyard and a 5-storey underground parking garage with 385 spaces.
  • Larco Investments Ltd. architectural team has continued to work with the feedback received to date in consultation with City staff to respond to City Council’s conditional approval of the Heritage permit dated July 3, 2018.

OVERVIEW OF REVISED DESIGN Breaking Up the Massing

Massing of the Addition has been redefined to increase visual interest in a manner that reflects the character of the Château.

1. Breaking Up The Massing

  • Addition is now conceived as a complementary arrangement of three (3) elements:
    • Two (2) asymmetrical Pavilions that anchor the northeast and northwest corners of the site, connected by a transparent Connector clad in “capless” or glass curtain wall and are framed in bronze.
    • The new Massing of the Addition echoes the form of the Château itself: Pavilions correspond to the east and west arms of the original structure, and the Connector relates to the Grand Ballroom and French Corridor.
    • A double-height Entryway at the point where the East Pavilion meets the Connector, further defines the north face of the Addition.

2. Increasing the use of Stone

A significant use of Indiana Limestone and Granite has been added to the Addition.

East and West Pavilions are now bound in dramatic vertical limestone piers, mirroring the solidity and materiality of the existing hotel.

Granite slabs feature extensively at ground level on the east, north and west faces of the Addition, in reference to the base of the Château’s East Wing.

3. Referencing the Original Structure

The Château Laurier’s tripartite design proportions are now better reflected in the Addition.

Base:

A clearly defined base is clad in granite relieved with a rhythmic pattern of large, glazed openings that reflect the proportions that reflect the hotel’s base.

Mid-section:

Above the base, redesigned fenestration patterns and building skin or “cladding” now reflect more closely the existing solid-to-void ratio and regularity of the Château’s east and west elevations.

East Pavilion: is clad in a dramatic skin of limestone piers alternating with clear glass framed in bronze. Angling out toward Mackenzie Avenue, the east face of the Pavilion is inset with a panel of capless (or glass) curtain wall that aligns with the cornice (ledge)line above the hotel’s base and references the oriel (ornate) windows and turrets punctuating the east elevation of the Château.

Connector: On the north elevation of the Connector, a glass-clad atrium above the new entrance reveals and reinforces the edge of the Château’s east wing.

West Pavilion: is clad in an interlacing arrangement of piers and glass panels that reflect the hotel’s dormered roofline and dentilated cornice (edge). The mid-section projects 3m north toward the edge of the Park, reinforcing the distinction between base and mid-section that characterizes the existing hotel. It is connected to the hotel by a three (3)-storey link that aligns with the cornice line of the hotel. A grand staircase passes beneath the elevated link to connect the National Capital Commission Terrace and the new courtyard between the Addition and the Château.

Top:

West Pavilion: the top two (2) storeys align visually with the setback in the Connector. Clad in capless (glass) curtain wall, they reference the turreted tower forms of the hotel.

REVISED ADDITION DESIGN FEATURES

Height

The Addition maintains a consistent overall height of seven (7) storeys or 23.0 meters high. The top two (2) storeys of the Connector are set back to mitigate the height of the structure as seen from Major’s Hill Park.

New Entrance

A gracious new entrance facing Major’s Hill Park leads through the new parterre courtyard and into the Château`s Grand Ballroom, completing a new north-south circulation spice from the main hotel Lobby on Wellington Street through to the Park.

Building Detail Materials Referencing the Original Hotel

Intended to reference the Château, details will include bronze framing, bronze loading doors, embossed with a quatrefoil pattern that reference a motif used in the parterre courtyard, and a fritted glass pattern that references a tile motif in the Château’s interior.

Number of Units

The original design featured 218 rooms. The refined design now has 147 rooms.

Number of Parking Spaces: 361

FOR MORE INFORMATION

For more information please visit the City of Ottawa website or contact svaliquet@momentumplancom.ca – (613) 222-7839